Caffè Panini

9 december 2015

Bij Caffè Panini​ op de Vijzelgracht kan je heerlijk eten. Op de kaart staan originele gerechten die je nieuwsgierig maken. Het is dus wel lastig kiezen. Ik heb het eitje uit de oven met topinamboer, stokviscrème en haringkuit (Baccalà) en de carpaccio van gemarineerde ossenhaas met basilicum en geroosterde peer gegeten. Deze 2 gerechtjes kan ik je zeker aanraden. Het toetje, de ganache taart met pistache, earl grey crème anglaise en druiven was ook echt top. Hij is wel machtig dus goed om te delen. Op de wijnkaart staan mooie Italiaanse wijnen die je niet vaak tegenkomt.

Caffè Panini
Caffè Panini opent zijn deuren in 1986, een tijd waarin Italiaans eten nog niet hip is. In Amsterdam moeten we het doen met een aantal doorsnee goedkope pizza-tentjes. Een focaccia mozzarella met parmaham is in die tijd nergens te krijgen, evenmin als een perfecte Italiaanse cappuccino. Dat is de belangrijkste reden voor de oprichters van Caffè Panini om zelf een Italiaans restaurant te beginnen.
Peter Landshoff vertrekt in 1985 naar Camaiore, een plaatsje vlak aan de kust bij Carara, waar hij  in de leer gaat bij de plaatselijke traditionele focaccia  bakkers. Ook neemt hij een kijkje in de keuken van Italiaanse mama’s die urenlang de cipolle en piselli-vullingen van de focaccia’s voorbereiden. Peter keert terug met een tas vol recepten en, als grootste trofee, een authentieke Italiaanse Faema koffiemachine.
Eenmaal terug in Amsterdam wint Caffè Panini in 1987 de “gouden Boon” voor de beste cappuccino in Nederland, uitgereikt door koffiebranderij Illy. Ook de focaccia’s van Panini krijgen snel bekendheid en klanten komen van heinde en verre.
Een jaar na de opening breidt Panini uit met een avondkaart. Op het menu staan antipasto’s, pasta’s en Italiaanse dolci. Het uitgangspunt is weer, net als bij de focaccia’s: goede basisproducten, simpele gerechten en echt Italiaans. Als één van de eerste “pasta-restaurants” in Amsterdam, krijgt Panini een 8½ van Johannes van Dam.
Ook nu, na meer dan 25 jaar en inmiddels uitgegroeid tot een echt familiebedrijfje, is Panini een begrip in Amsterdam, met lekker Italiaans eten en een ongedwongen en gezellige sfeer.

Bij Caffè Panini​ op de Vijzelgracht kan je heerlijk eten. Op de kaart staan originele gerechten die je nieuwsgierig maken. Het is dus wel lastig kiezen. Ik heb het eitje uit de oven met topinamboer, stokviscrème en haringkuit (Baccalà) en de carpaccio van gemarineerde ossenhaas met basilicum en geroosterde peer gegeten. Deze 2 gerechtjes kan ik je zeker aanraden. Het toetje, de ganache taart met pistache, earl grey crème anglaise en druiven was ook echt top. Hij is wel machtig dus goed om te delen. Op de wijnkaart staan mooie Italiaanse wijnen die je niet vaak tegenkomt.

Caffè Panini
Caffè Panini opent zijn deuren in 1986, een tijd waarin Italiaans eten nog niet hip is. In Amsterdam moeten we het doen met een aantal doorsnee goedkope pizza-tentjes. Een focaccia mozzarella met parmaham is in die tijd nergens te krijgen, evenmin als een perfecte Italiaanse cappuccino. Dat is de belangrijkste reden voor de oprichters van Caffè Panini om zelf een Italiaans restaurant te beginnen.
Peter Landshoff vertrekt in 1985 naar Camaiore, een plaatsje vlak aan de kust bij Carara, waar hij  in de leer gaat bij de plaatselijke traditionele focaccia  bakkers. Ook neemt hij een kijkje in de keuken van Italiaanse mama’s die urenlang de cipolle en piselli-vullingen van de focaccia’s voorbereiden. Peter keert terug met een tas vol recepten en, als grootste trofee, een authentieke Italiaanse Faema koffiemachine.
Eenmaal terug in Amsterdam wint Caffè Panini in 1987 de “gouden Boon” voor de beste cappuccino in Nederland, uitgereikt door koffiebranderij Illy. Ook de focaccia’s van Panini krijgen snel bekendheid en klanten komen van heinde en verre.
Een jaar na de opening breidt Panini uit met een avondkaart. Op het menu staan antipasto’s, pasta’s en Italiaanse dolci. Het uitgangspunt is weer, net als bij de focaccia’s: goede basisproducten, simpele gerechten en echt Italiaans. Als één van de eerste “pasta-restaurants” in Amsterdam, krijgt Panini een 8½ van Johannes van Dam.
Ook nu, na meer dan 25 jaar en inmiddels uitgegroeid tot een echt familiebedrijfje, is Panini een begrip in Amsterdam, met lekker Italiaans eten en een ongedwongen en gezellige sfeer.